2011. szeptember 27., kedd

Nyers hal: tatár, cevich, gravlax


Élt egyszer egy szegény székely ember, de az annyira szegény volt, hogy egyszer még a halat is megette” – tartja a népi mondás, s bizony az ember maga is tapasztalhatja, hogy a Székelyföldön nincs nagy becsülete a halból készült ételeknek. Mindazonáltal vannak határozottan pozitív tendenciák, a székelyföldi éttermek étlapján megjelent a halászlé, a pisztráng mellett más halak is, s az ínyenc közönség számára is lassan-lassan vonzóvá válik a vízi világ megannyi kulináris csodája. Lassú folyamat ez, de biztató. Annál is inkább, mert a hal egészséges és finom egyszerre, eleven cáfolata annak a tézisnek, hogy ami jó az életben, az vagy erkölcstelen vagy egészségtelen és hizlal.
S ha már hal, akkor legyen nyers, mondhatnánk félviccesen, s van is ebben annyi igazság, hogy vannak halak és egyéb vízben élő lények, melyek annyira ízletesek úgy, ahogy az Isten adja őket, hogy hőkezeléssel csak rontunk rajtuk. 


Az osztriga nyersen a legfinomabb.


Ezt ismerhették fel a japánok, akiknél a nyers hal fogyasztásának a legnagyobb a kultusza. Mind hirdethetik a haza sushi-éttermek, hogy „a sushi, az nem nyers hal”, amikor nagyon is az. De miért lenne ez baj? A maki-nigiri-szasimi készítést hagyjuk most, van elég vonatkozó honlap, az ember beírja a kulcsszót egy jobb keresőbe és már árad is az információ tetszőleges nyelven. 


 
Sushi hozzávalók a Kolosy téri Wasabi étteremben.
Lazac-nigiri a Jókai utcai Wasabiban.

Érdemes viszont néhány szót szólni a pisztrángról, mely, ha friss, akkor kiváló tatár-alapanyag. (Ha meg nem friss, akkor felejtsük el.) Az apróra vagdalt, jól megpucolt pisztrángfilét keverhetjük zöldfűszerekkel, apróra vágott hagymával, paradicsommal, paprikával, sózzuk, borsozzuk és citromozzuk. Tálalókarikával látványra is megnyerő előételt varázsolhatunk belőle. Használható hozzá olívaolaj, kapribogyó, apróra vágott olajbogyó is. De jóban van a mangóval vagy egyéb déli gyümölcsökkel, esetben használjunk zöld koriandert, chilit és gyömbért is. Szántszándékkal nem mondok mennyiségeket, a tatárkészítésre különösen érvényes az, ami egyébként is javasolt a konyhában: folyamatosan kóstolva kell összerakni a végeredményt. Kiváló tatár-alapanyag a jó minőségű lazac valamint a nehezen hozzáférhető és igen drága vöröstonhal is.


Pisztráng-tatár Dr.Csizmadia András gasztro-filozófus felfogásában és elkészítésében.

Hadd idézzük a Bűvös szakácsról (www.buvosszakacs.hu) az egyik legizgalmasabb délamerikai eredetű „nyers hal”-étel vázlatát, mely esetében már vitatható a hal nyersessége. Különféle citrusok, elsősorban a citromlében való marinálás ugyanis a fehérjék denaturálásán keresztül olyan hatást gyakorol a halhúsra, mintha az megfőne. Ceviche (seviche, cebiche)-Citrusgyümölcsök levében elkészülő nyers hal, a lehető legfrissebb halból. (…) A kockára vágott hal lehet vegyes halféle, de kerülhet bele tenger gyümölcse is – polip, rák, jakabkagyló vagy más kagyló (a polipot előre megfőzik).
Az „alapceviche” sót, citruslevet, chilit, lilahagymát s valamilyen fűszernövényt (többnyire koriandert) tartalmaz. Gyakori adalék még a paradicsom, az uborka, a sült paprika is, garnírungként sűrűn megjelenik mellette az édesburgonya. Mivel végtelenül variálható, előfordulhat a marinádban fokhagyma, szójaszósz, gyömbér, szezámolaj, alga és sok minden más is
.”
Hasonló a helyzet a vitatható nyersesség ügyében a sóban eltett halakkal is, melynek vannak brutálisabb változata, a fűszerként is használható, rengeteg sóban, hosszabb ideig érlelt és hosszan eltartható szardella, valamint a gyorspácok, melyek közül a legnépszerűbb talán a gravlax-technológia. Ehhez a halat, mely jellemzően lazac, só, cukor és kapor keverékébe forgatják, majd fóliát illetve valamilyen nehezéket helyeznek rá. Félnaponta a halat megfordítják, Van, aki egy nap után, van, aki kettő vagy három nap után fog neki a fogyasztásához. E recept egyébként kiváló lehetőség a takarékoskodásra, az üzletekben készen kapható pácolt és/vagy füstölt lazac ára többszöröse a jégágyról vásárolható nyersnek, miközben az otthon készített íze legalább olyan jó s megvan az a garancia is, hogy tudjuk, mit tettünk bele.


Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló mai számában jelent meg.

Vendéglők Csíkszeredában




Az elmúlt évtized során volt alkalmam végigpróbálgatni a csíkszeredai vendéglők nagy részét. Az ismertebbek közül alighanem csak a „La Jupanu” maradt ki, mert ilyen nevű étterembe Székelyföld szívébe nem megyek, menjenek azok, akiknek kitalálták - vélhetően az országon belüli többségi turizmust vették célba a tulajdonosok.
Nem nagy öröm leírni, de az egyik legjelentősebb székely városban a legjobb vendéglő olasz. A minőségi alapanyag és annak konyha-technológiai tisztelete, az ételek frissessége és megbízhatósága itt biztosított leginkább. A San Genaroban 



volt alkalmam nemcsak pizzát és pastat enni – ezek megállnák a helyüket Olaszországban is – hanem olyan érzékeny ételt is, mint a fekete kagyló. S bizony a kagyló friss volt és remek. Úgy hallani, hogy az olasz tulaj maga foglalkozik a beszerzéssel, ami érződik a szolgáltatáson.
Kedvencem a Gambrinus, amely a kulináris középvonalhoz tartozik, s ez a legfőbb erénye: korrekt, egyenletes minőséget kap itt az ember, nincsenek nagy kulináris meglepetések, de mellélövések sem. Amiben eltér a Gambrinus a többi étteremtől az a beltér. Bármerre nézünk, mindenütt beleakad a szemünk egy Nagy-Magyarország térképbe, egy magyar zászlóba, vagy a mélymagyar szimbolikát tükröző, szívet melengető más tárgyba. Márpedig az is fontos szempont, ha az embernek a szíve is melegedhet egy vendéglőben, nemcsak a gyomra.
Szerettem még a Park hotel éttermét, a Várdomb panzióét még inkább, kifejezetten jót ettünk a Koronában, nem volt rossz a Tosca s a Renegade sem. A Bandidos konyhája pár éve csalódás volt, ki tudja, azóta fejlődhetett. Rendben volt az étel a Meteorban, de a környezet annyira szocreál, hogy nem lesz a törzshelyem.
Legfrissebb élményem a Salvator étterem a Dr. Jakab Antalról elnevezett csíksomlyói komplexumon belül, mely igen kellemes meglepetés volt. 




A beltér ugyan kissé hideg és személytelen, de a terasz csodás, a kiszolgálás kedves, a választék tisztes és az árak zavarba ejtően alacsonyak. Egy tárkonyos pityókalevest – melyet a komplexum névadójának egykori kedvenc leveleként kínálnak - 2 lej 80 banit kérnek, egy adag bélszín körettel 20 lej alatt van, kivéve a szarvasgombás, mely 30 lej, rántott velő körettel 8.50 s még sorolhatnám.  





Több vonzó ajánlat közül (pisztráng, bélszín) végül a Salvator tálra (19.30) esett a választásom, melyen volt egy bécsi szelet, bordázott vaslapon sült karaj, pirított csirkemáj, cérnakolbász, hasábburgonya, egy kevés répás rizs, némi zöldborsó és dekoráció. 



A húsok rendben voltak, a kiszárított csirkemájat leszámítva, a rizs kifejezetten jól sikerült, a borsó konzervből lehetett, a hasábburgonya pedig nem volt mirelitáru, amit értékeltünk, ugyanakkor tökéletesen volt megsütve. Egyszerűnek tűnik, de nem az: a sült krumpli bizony sokhelyütt szottyadt, alulsütött vagy túlsütött, egyenetlenre vágott, nos, ez itt tökéletes volt.
Egyszóval, ha jót akarunk enni Somlyón szakrális környezetben olcsón, kedves kiszolgálás mellett, akkor van hová menjünk.


Dorozsmai Endre

A szöveg az Erdélyi Napló 2011. szeptember 28.-i számában fog megjelenni.
A Salvator vendéglőben 2011. szeptember 24-én jártunk.


Osztályozás:
Atmoszféra: beltér: 6, terasz: 9.5
Kiszolgálás: 10
Konyha: 7
Ár/érték arány: 10


GM-AK pontszám: 9

2011. szeptember 26., hétfő

Garay János: Szegzárdi bordal (1946)


Ha vörösbor, akkor Szekszárd. 
Vagy Villány, Eger, Sopron, Délbalaton. :) 
De azért elsőként mégiscsak Szekszárd.

Garay János szekszárdi költő bordalát sokszor idézik, mint a bor és a bikavér első dokumentálható összekapcsolását. 
Álljon itt az egész vers.


Már ha aztán bor: legyen bor,                                                      
Hegyi bor, ne szilvalé!
Még a vízbõl is csak az a jó,
Mely hegyekbõl zúg elé!
A lapályra béka menjen,
Igya meg a bûzös tavát;
Hegyre hág fel a szegszárdi,
Onnan hozza tûzborát.

Mint a legszebb kék leányszem,
Mint a nyájas, õszi ég,
A szegszárdi szõlõfürtnek
Szeme olyan tiszta kék;
S hogyha már szõlõkorában
Ily varázsjátékot ûz:
Hogy ne volna hát borában
Hogy ne volna égi tûz!  

Töltsd pohárba, és csodát látsz! 
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belõle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tõke, melyen termett
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?

Ha sürûn tölt a szegszárdi,
Hát ne bánja senki se!
Mert hazája színeivel
Honszerelmét szíjja be!
Ha szegszárdi borral élne
Minden ember, mint te s én;
Nem rágódnék annyi hernyó
Nemzetünk szent törzsökén.

Már apáink õs korában 
Hét országra szólt e bor:
Mert különben hegytövén nem
Épült volna kolostor...
Béla a dicsõ király is
Itt szûrt legjobb borokat,
Kit ma még minden tavasszal
Minden tõke megsirat. 

Béla király idejében
Még magyar volt a magyar;
Most ezerfelé szakadva,
Tudja isten mit akar!
Még a bort sem issza most úgy,
Mint az ősök idején;
Sört iszik vagy kávélével
Töltözik most ifjú, vén.


De borunkhoz hűk vagyunk mi,
S hűk legyünk szegszárdiak!
Míg fölöttünk e mosolygó
Sorhegyek virítanak,
Melyeket ha csúcsra szednénk,
Égig érne Bartinánk
S mi az égi csillagokkal
Poharat koccintanánk.

Ide hát, te bazsarózsa!
Poharunkba, bikavér!
Hadd igyuk az áldomást meg,
Legelőbb is magadér!
Jó barátért másod ízben,
Szép leányért azután,
Ki e háromért nem érez,
Kutyafejű, vad pogány!


S most le, társak, a kalappal,
Végre hagytuk a javát:
Isten éltesse hazánkat
A dicső magyar hazát,
Melybe min gyűrűbe minden
Hazafit befoglalunk,
Folyjon érte, hogy ha vér kell!
Mint foly érte itt borunk.


Folyjon a bor, folyjon a vér,
Hol dicsőség folynia!
Volt, van és leszen Szegszárdnak
Még elég hazafia!
Volt, van és leszen Szegszárdnak
Míg le nem dúl Bartina,
Mellyel honját felköszöntse,
Egy pohárka jó bora.

      2011. szeptember 25., vasárnap

      Gizi Csárda (Székelyudvarhely, Nyírő József u. 3.)




      Nem szívesen írom le, de ami tény, az tény: a ma román fennhatóság alatt álló területeken, ha nagyot fejlődött is a vendéglátás minősége a tíz évvel ezelőttihez képest, az átlagszínvonal bizony jócskán alatta marad az anyaországinak. Nem csoda, hogy a budapesti vendéglőkultúrán „szocializálódva” kedves ismerőseink által nagy rajongással javasolt erdélyi vendéglőkre sokszor csak annyit tudunk mondani: megjárja. Nem volt ez másként a Gizi csárdában sem, holott ez a vendéglő egy élő legenda, tulajdonosa az eddig megjelent erdélyi szakácskönyvek legigényesebbjének társszerzője, a nagyszakácsi ünnepségek rendszeres résztvevője. 

      Az étlap (2006-ból):









      A kiszolgálás egyébként nagyon kedves volt, s ami Erdélyben igencsak fontos: időben érkeztek az ételek. (Sajnos, vélhetően takarékossági okokból sok vendéglő nem foglalkoztat kellően népes személyzetet, ebből kifolyólag előfordulnak a vendéglői 20 perces „várakozási szabványt” megháromszorozó, megnégyszerező helyek.) Rendeltünk pacallevest, ami igen finom volt (talán kötözködésnek hat, ha azt mondom, örülnék, ha Székelyföldön lenne a pacallevesnek valami specifikuma, a Románia-szerte fogyasztotthoz képest – ez persze nem kifejezetten a Gizi csárdának, hanem minden helybeli vendéglőnek szól). Továbbá egy Hargita vegyes tálat, melyen normális esetben van töltött káposzta, sült kolbász, sült szalonna és cordon blue. Ezutóbbi nem sült át teljesen, nem is fogyott el, de hamar megegyeztünk kárpótlásképp egy adag bónusz somlói galuskában. S ha már a becseréléseknél vagyunk, külön értékeltük, hogy a töltött káposztát készséggel becserélték rántott gombára, mert egyikünk egyébként is a töltött káposzta mellett döntött.
      Rossz döntés volt, az aprókáposzta-ágy elmaradt, az étel nem volt megfelelő hőfokon, az aprócska és fonnyadt három töltelék pedig messze állt attól, hogy jóllakasson bárkit is. Arról most ne is szóljak, hogy a hozzá felszolgált s az étlapon is beígért oldalas két apró párolt húsdarab volt. A Királyok kedvencéről avagy a Zsákbamacskáról nem írhatok, mert a vendéglő ezt meglepetésnek szeretné megtartani, letakarva is hozzák ki. Egyébként tisztes konyhai standardok voltak rajta, kellő mennyiségben és átlagos minőségben, én inkább valami kulináris meglepetést vártam volna. A fotóját azért ideillesztem, annál is inkább, mert egy rejtélyes oknál fogva nem készült fotó külön külön a többi ételről.




      Étkeinket sörrel kísértük, mert bár Székelyudvarhelyen kaphatók kitűnő ménesi borok, a borválaszték szokásosan gyenge volt.
      Összességében megoszlott a csapat véleménye, a nyers hústól irtózó, érzékeny lelkű társunk sokkal rosszabb ítéletet alkotott, mint mi, akik úgy látjuk, a Gizi csárda nemhogy rosszabb lenne az átlagnál, de a döccenők ellenére is jobb annál. A gyorsaság, a korrekt ár/érték arány és a vendéglátás személyessége kárpótol a hiányosságokért. 

      Dorozsmai Endre 
      A szöveg jelen formájában nem jelent meg sehol, rövidített változatát közölte a Demokrata.
      A Gizi csárdában 2006. nyarán jártunk.

      Értékelés:
      Atmoszféra: 8
      Kiszolgálás: 9
      Konyha: 5


      Mini (Krisztina tér 3)



      A hetvenes évek legendás progresszív-jazz-rock együttesének nevét viseli a főváros nemrég megnyílt, igen izgalmas étterme. A Minit nemcsak a földrajzi közelség, hanem a tulajdonos személye is a Dérynéhez kapcsolja. Tény ugyanakkor, hogy Kovács Kristófék nem egy Déryné-klónt hoztak létre, hanem egy teljesen egyedi helyet. A Miniben nincs étlap, a pincér megjelenik egy tálcával, elmondja, hogy mi található rajta, az árakat pedig a tányérokon látható színes pöttyök alapján lehet beazonosítani. Az adagok kicsik, az árak barátságosak, 150 és 1250 forint között mozognak. Így sok mindent meg lehet kóstolni, jóval olcsóbban, mint az első osztályú helyeken általában.
      A konyha teljesítménye jó, bár nem kiugró, a kiszolgálás kicsit modoros, de udvarias és készséges. A sörárak elfogadhatóak, a borárak megszaladtak. (Nem ritka a négyszeres szorzó a szaküzleti árhoz képest.) A háttérben színvonalas és kellemes jazz szól, a DJ megérkezése után kissé túlzott hangerővel. Az egyetlen komoly kifogásunk az, hogy túlontúl is igyekeztek hangulatvilágítást (értsd félhomályt) beállítani, valamivel több fény jót tenni a helynek, az árakat jelentő pöttyök azonosításának, a vendég kedélyének és az ételek vizuális élvezhetőségének egyaránt.
      Ettünk rukkolasalátát, 



      szusit,



      bruschettát, gazpachot, sült paprikás olajbogyót, rákos cézársalátát, 



      paradicsomlevest, gulyást, zellerpürés bélszínt 



      és szent jakab kagylót, 



      (érdemes lett volna a köretet variálni, egy asztalhoz két ínyenc fogást hiba kihozni ugyanazon a zöldségpüré-ágyon) végül zserbót, szilvás süteményt és New Yorki sajttortát. A fogyasztás tisztes borravalóval együtt 3 főre 15000 Ft alatt maradt. A minőség minden étel esetében a korrekt és a kiváló közötti értékelési tartományban mozgott. Szerettük a Minit, ajánljuk mindenkinek, sőt, viszünk másokat is. 

      Dorozsmai Endre 

      A szöveg a  Demokratában jelent meg.
      A Miniben 2009. április 19.-én jártunk.

      Értékelés (tízes skálán):
      Atmoszféra: 8
      Kiszolgálás: 9
      Konyha: 9


      Saját értékelés GM skálán: 10
      Tényleges GM pontszám (2012): 9



      2011. szeptember 22., csütörtök

      Fekete Bika - Black Bull Pub (Apátfalva)

      Fenn lehet akadni azon, hogy mennyire tájidegen a magyar alföldön a vadnyugati hangulat, de ha ezen túltesszük magunkat, továbbá bírjuk a füstöt, s el tudjuk viselni a kívánatosnál hangosabb kommersz zenét, akkor kellemes vacsorát tölthetünk el a Déva - Arad – Szeged – Budapest főútvonal mentén közvetlenül a jelenlegi határ után következő helységben, Apátfalván tavaly ősszel nyílt Fekete Bikában.
      Az árak felettébb barátságosak, még a pálinkák díjszabása is pénztárcabarát. Korrekt a sörválaszték, borban még erősíthetnék a jelenlegi, minőséginek nem nevezhető szűk kínálatot. Az ételkínálat kissé eklektikus, pizzák, magyar klasszikusok és mediterrán fogások sorjáznak az étlapon, a vendéglő neve s a konyha között egyedül a chilis bab teremt laza kapcsolatot.
      Ugyanakkor a megvalósítás becsületes. Marhagulyást (550) 



      rendeltünk, ami telitalálatnak bizonyult, nem lógott ki sem a „köménymagláb”, sem a zöldséges „édesség”, a gulyásnak intenzív marhahús-íze volt, paprika is annyi került bele amennyi kell, a krumpli nem volt szétfőve, a hús nem volt rágós, egyszóval a konyha sikerrel kerülte ki a gulyáskészítés megannyi csapdáját. A Mediterrán tál (1500) (rajta tintahalkarika – ez sajnos mirelitből -, kakukkfüves pangasius, alufóliában sült feta, sült zöldség és steak krumpli) 



      szintén ütötte a mércét és az adag is tekintélyes volt. Külön értékeltük, hogy kérés nélkül hoztak az egyébként „hivatalosan” egyszemélyes tál mellé még egy tányért, hogy megoszthassuk egymás között a bőséges kínálatot.
      Enyhe fenntartásokkal érkeztünk, elégedetten távoztunk.  

      Dorozsmai Endre

      A szöveg a Demokratában jelent meg.
      A Fekete Bikában 2009. március 18-án jártunk.

      Értékelés (tízes skálán):
      Atmoszféra: 6.5
      Kiszolgálás: 8
      Konyha: 7.5

      2011. szeptember 20., kedd

      Az én TOP 100-am

            Már jó ideje foglalkoztat, hogy össze kellene állítanom a saját élményeim alapján a magam szubjektív, de persze objektívnek szánt TOP100-át. Az ötlet motoszkál bennem, hogy a kétezres évek elején valamikor megvolt az ezredik vendéglőlátogatásom. Akkor bezzeg még volt precíz számítógépes nyilvántartásom, évenként és összesítve, továbbá külön vendéglőnapló kézzel írva. Miután apa lettem, ez sajnos elmaradt időhiány okán, hevenyészett jegyzeteim vannak azóta, s persze a megjelent szövegek, melyeket szerencsére külön mappába mentettem, akárcsak a vonatkozó fotókat.
           A listát végül tavaly állítottam össze, majd rendszeresen frissítettem, legutóbb folyó hó 17-én. 
           
            A legtöbb helyen egyszer fordultam meg, így az értékelés bizonyos fokig esetleges. Adott pillanatban adott élményt rögzít. Mindazonáltal törekedtem a tárgyszerűségre és nem azt pontoztam, hogy hol éreztem magam a legjobban, hanem, hogy egy ínyenc vendég számára melyik étterem nyújthat legtöbbet. A listán meghagytam az időközben bezárt éttermeket is. Az éttermek mögötti, zárójelbe tett szám azt jelzi, hogy hányszor fordultam meg az adott egységben.
           A TOP 100 folyamatosan változik. Szerencsére az utóbbi időben annyi jó hely nyílt, hogy egy bő tucat vendéglő került fel a listára csak az idén. Örömteli, hogy már nincsenek kényszermegoldások,  nincs olyan  hely amit csak azért illesztettem volna be, hogy meglegyen a száz. A lista minden egyes vendéglőjét jó szívvel tudom ajánlani a barátaimnak, ismerőseimnek.


      Íme:

      1.      Onyx (4)
      2.      Costes (Vieira, 2)
      3.      Gere - Mandula borétterem, Villány
      4.      Bock bisztró (3)
      5.      Babel
      6.      Kistücsök (5)
      7.      Csalogány 26 (2)
      8.      Enoteca, Pécs
      9.      Maligán (Lithauszki) - bezárt
      10.  Walter
      11.  Olimpia (4)
      12.  Laci!Konyha!
      13.  Mix (Delgado)
      14.  Fausto
      15.  Baraka
      16.  Arany Kaviár (2)
      17.  Alabárdos
      18.  Ráspi, Fertőrákos (2)
      19.  Mák bisztró
      20.  Aranyszarvas bisztró
      21.  Brill bisztró, Békéscsaba
      22.  Márgál
      23.  Borkonyha
      24.  Apropó bisztró
      25.  Kogart
      26.  Fuji
      27.  U26
      28.  Krizia
      29.  Café Pierrot
      30.  Villa Medici, Veszprém
      31.  Stand Bisztró (2) - bezárt
      32.  Apetito - bezárt
      33.  Artesano
      34.  21, a Magyar Étterem
      35.  Déryné
      36.  Mini
      37.  Pesti Lámpás
      38.  Oroszlános
      39.  Imola Udvarház
      40.  67
      41.  Gundel
      42.  Anyukám mondta
      43.  Symbol
      44.  Két Szerecsen (2)
      45.  A Konyha
      46.  Babar
      47.  Kárpátia (2)
      48.  Gold Bisztró (2)
      49.  Jankovich, Rácalmás
      50.  La Mareda, Győr
      51.  Avocado
      52.  Solier, Gödöllő
      53.  Big Ben, Győr
      54.  Klassz (2)
      55.  Wunderlich pincészet étterme, Villány
      56.  Taverna Flórián, Kőszeg
      57.  Pest-Buda
      58.  Cyrano (3)
      59.  Pomo Doro
      60.  Kakas (Bp, XVIII ker)
      61.  Giusto
      62.  Rókusfalvy fogadó, Etyek (2)
      63.  Olíva, Veszprém
      64.  MO
      65.  Goa
      66.  XO
      67.  Hold bisztró (megszűnt)
      68.  Toscana
      69.  Pirro, indiai (megszűnt)
      70.  Abszint
      71.  Manna
      72.  Sárga borház, Mezőzombor (2)
      73.  A38
      74.  Cucina, Bp. Váci utca
      75.  Dió
      76.  Porcellino Grasso (2)
      77.  Café la Terra
      78.  Gerlóczy (3)
      79.  Wasabi (sok)
      80.  Trófea     (sok)
      81.  Centrál (3)
      82.  Óceán Bár és Grill
      83.  Via Piano, Miskolc
      84.  Szent Orbán Étterem, Badacsony (4)
      85.  Szél Fiai Fogadó, Nyúl (4)
      86.  Bagatelle, Kecskemét (2)
      87.  Wang mester konyhája, Telepy u.
      88.  Elefántos ház (Pécs)
      89.  Pastrami
      90.  Replay, Pécs
      91.  Café Kör (3)
      92.  Alessio
      93.  Senator Ház, Eger (3)
      94.  Borlabor (sok)
      95.  Bella Napoli, Szekszárd (3)
      96.  Cserszegtomaji Halászcsárda, Cserszegtomaj
      97.  Tanya csárda, Lajosmizse
      98.  Borbíróság (sok)
      99.  Bacchus, Szigetmonostor
      100.    Akasztói csárda, Akasztó (4)



      Nem volt meglátogatva, de vélhetőleg benne lenne a 100-ban
      Chateau Visz, Visz
      Vár a Speiz
      Zsálya bisztró
      Platán, Tata
      Cinnamon, Etyek
      Schweitzerhof, Győr
      Philip, a belga
      Tom George
      Bistro Jardin (Kempinsky)
      Boscolo
      Café 57
      Lánchíd Palota
      Le Bourbon (Hotel Meridien)
      Múzeum kávéház
      Dunapark
      Tigris
      Bouchon
      Bonfini
      Piac (vagy valami ilyesmi), Zalaegerszeg
      Kereskedőház, Szentendre
      Kővirág

      Személyes preferencialista TOP 12:

      1. Kistücsök, Balatonszemes

      2. Olimpia



      3. Onyx


      4. Gere Mandula, Villány


      5. Brill bisztró


      6. Walter
      7.  Babel
      8. Csalogány26
      9. Bock bisztró
      10. Enoteca, Pécs
      11. Apropó
      12. Laci! Konyha!


      Utóirat.
      A személyes preferencia-listában egy sor olyan mozzanat is benne van, mely messzemenően személyhez kötött: hogy milyen kommunikáció alakult ki a pincérekkel, netán a szakácsokkal vagy a tulajdonossal, hogy hány olyan ételt találtam, melyért visszamennék, hogy miket olvastam az adott vendéglőről. 
      E lista megközelítőleg azt rögzíti, hogy hova mennék a legszívesebben vacsorázni holnap este.

      2011. szeptember 15., csütörtök

      Tatárbifsztek



      A több mint két évtizede letűnt Ceausescu-korban nem volt könnyű dolga a háziasszonyoknak vagy a fejüket főzésre adó férfiembereknek. Internet még nem volt, a határon problémás volt behozni nyomtatott anyagokat – megesett, hogy az RKP testvérpártjának lapját, a történetesen csomagolásra használt Népszabadságot is elvették egyik ismerősömtől a román vámosok - az ember kénytelen volt a saját fantáziáján túl arra hagyatkozni, amit a felmenőktől tanult, s amit a néhány hozzáférhető szakácskönyvből meríteni tudott. S akkor még nem említettem az alapanyag-problémákat. Viszonylag szerencsésnek mondhatom magam, mert a gasztronómia iránt fogékony és nyitott családba születtem, s már a nyolcvanas évek elején otthon megtudhattam, milyen a pizza, a fondue vagy a tatárbifsztek, mely jelen írás tárgya. Annak idején a tatárt úgy készítettük, ahogy az mindmáig dívik a fősodratú éttermekben: a finomra darált húspogácsa (marhabélszín vagy hátszín) közepén kis mélyedésben tojássárgája, körülötte csíkokban a fűszerek. Hogy mustárt és ketchupot használtunk-e, arra őszintén szólva már nem emlékszem, vajat igen, ha volt. A nyers hús végül is egy semleges ízű szubsztancia, inkább csak az étel állagához járul hozzá, no meg a fűszerek ízének közvetítéséhez.
      Miközben a vendéglők nagy része még mindig ezt a szabványt használja és alapvetően jó helyeken is lehet igen gyenge tatárbifszteket enni, ma már itt-ott kiemelkedően jó változatokhoz is szerencsénk lehet. Ilyen volt például Budapesten a hűvösvölgyi Café Provance, ahol a kapri s a mediterrán fűszerek adták a karakterét az ételnek 



      vagy az Ostrom utcai Arany Kaviár, ahol a bélszínt konyakos pácban érlelték, diszkréten fűszerezték majd lazackaviárral koronázták. Tény és való: ott kezdődik egy jól elkészített tatár, hogy a húst nem daráljuk, hanem vagdossuk, hogy ne tegyük tönkre a textúrát. Ipari vackokat, mint például ketchupot nem használunk, de ha mégis, akkor jó minőségűt. Vaj kerülhet bele, de margarin még véletlenül sem. (A margarint nyugodtan kitilthatjuk teljes mértékben a konyhánkból, mindenki csak nyerni fog vele, ízben, egészségben egyaránt. Ha tehetjük, használjunk inkább termelői vajat.) Ízesítés dolgában szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.
      Példaként álljon itt Dario Cecchini receptjének fűszerezése (forrás: www.buvosszakacs.hu, olaszul tudók további remek ötletekre tehetnek szert a zseniális toszkán szakács blogját olvasgatva: www.dariocecchini.blogspot.com), amit fél kiló marhahátszínhez javasol használni. A húst ő darálás helyett előbb vagdossa, majd klopfolja. „Sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy szál finomra morzsolt száraz chili-paprikával, fél narancs reszelt héjával, félmaroknyi friss majoránnával (vagy oreganóval). (…) Tányérra tesszük, friss citromot facsarunk rá, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Kevés friss majoránnával hintjük meg, még egyszer kevés narancshéjat reszelünk rá, pirítóssal tálaljuk.”


      Dorozsmai Endre 

      A szöveg az Erdélyi Napló tegnapi számában jelent meg.

      2011. szeptember 14., szerda

      Avocado étterem (Nyári Pál u. 9.)



      Megnyitása óta el szerettünk volna menni - már csak neve miatt is - az Avocado étterembe, de mindeddig ez nem sikerült. Talán érdemes volt várni, így alighanem még jobban tudtuk értékelni a művészi kulinaritás eme jeles, háromszintes otthonát. A földszinten kaptunk helyet egy barátságos kis beugróban. A rendkívül ízlésesen kialakított belteret a teljességgel felesleges televízió némiképp zavarta, de szerencsére kis szeparénkból nemigen lehetett rálátni. Az is jobb lett volna, ha nem rendeléskor tudjuk meg, hogy pizza nincs sütő hiányában. A sör kissé lassan érkezett, de mint (érdeklődésre) kiderült, épp hordót cseréltek. 



      A rendelés feladásától kezdve viszont szinte semmire sem lehetett panasz.
      Rendeltünk háromgombás fettucine-t, 



      borjúmájat krumplipürével, grapefruitos prosciuttos avokádót, guacamolet zellerchips-szel, 



      vajhalat krumplival és karottával, 



      valamint fetás kuszkusszal töltött paprikát bazsalikomos paradicsomöntettel. A kissé rágós borjúmájat leszámítva csak felsőfokban beszélhetünk a felszolgált étkekről. A tálalástól az ízek rafináltságáig minden a legnagyobb rendben találtatott. A hal magasgasztronómia mintapéldája volt, omlós, friss, tökéletesen ízesített, a vegetariánus töltött paprika is a műfaj csúcsát képviselte. A teljesítményt figyelembe véve a magasközép árszabást teljesen korrektnek véltük. Tény, ami tény: az Avocado igen jó hely, jó szívvel merjük ajánlani ínyenceknek és ínyencségre törekvőknek egyaránt.

       Dorozsmai Endre

      A szöveg  a Demokratában jelent meg.
      Az Avocadoban 2007. február 18-án jártunk.

      Osztályozás:
      Atmoszféra: 8
      Kiszolgálás: 8
      Konyha: 8.75


      2011. szeptember 13., kedd

      Artesano (Ó utca 24-26.)



      Ismét bebizonyosodott számunkra, hogy érdemes az igényes gasztro-blogok javaslatait megszívlelni. A kapuit mindössze hetekkel ezelőtt megnyitó Artesano étteremről máris olvashattunk egy méltatásnak beillő kritikát, ami kiérdemeltnek bizonyult.
      A galériázott étterem hűvös eleganciával fogad, a háttérben ideális hangerősségű kellemes és hangulatos spanyol zene. Az étlap – szerencsére - nem túl hosszú, viszont majd’ minden fogás, de különösen, ami az előétel címszó alatt szerepel, ötletes, izgalmas, kreatív. S nem utolsó sorban: megfizethető. Az italválaszték is korrekt, magyar és spanyol borok között válogathattunk, itt már kicsit megbillen az ár-érték arány, helyenként a szaküzleti árhoz képest négyszeres a szorzó, de az is tény, hogy a hasonló színvonalú helyeken ez sajnos általános.
      A kiszolgálás minden elvárást felülmúlóan szívélyes, a tulajdonos rendkívül kommunikatív, tudja, mit akar, s azt el is tudja mondani, ha erre igény mutatkozik. Javító szándékú megjegyzésem, hogy szerencsés a vendég előtt tölteni a borból, hogy ne szóljak a bor címke alapján való beazonosításáról és az előkóstoltatásról, ami sajnos elmaradt.
      A választás közben kaptunk egy gyönyörűen tálalt ízletes falatkát: a jó minőségű kenyéren paradicsompép, rajta sertésszűzből készült sonkakülönlegesség, parmezánlemezke és snidling. 

       

      Remek kezdet. Ettünk hárman előételképpen tempurázott kagylót sütőtökkrémmel,



      libamáj terrine-t, 



      3 halból összeállított carpaccio-t, sült rákot sárfányos articsókán 



      s kecskesajtos rukkolasalátát, 



      levesként gazpachot libamájas bucival, 



      fokhagymakrémlevest a tenger gyümölcseivel 



      (a fotón még a leves nincs a tányérban) és mediterrán hallevest. 



      A levesek kifogástalanok voltak, sőt, még annál is jobbak, az előételek ízletesek, a terrine egyenesen katartikusnak bizonyult, az articsókán sokallottam a sáfrányt, a hal-carpaccion a sót, a sütőtök nemigen állt össze a kagylóval. Mindazonáltal ez a rund is nagy elégedettséggel töltött el mindannyiunkat. A főételeknél megbicsaklott a lendület, a kezdet olyan fergeteges volt, hogy egyelőre a konyha nem tudta azt fokozni. Az egyébként tökéletes állagú malacsültnek 



      erőteljes kandisznó szaga és íze volt, a medvehagymamártás erőtlen volt a tengeri sügér mellett, 



      pesto-s, olajos stílusban ugyanez a növény talán jobban simult volna, mint így tejszínesen. A kacsamell ízletes volt, hibát nem lehetett lelni benne, de kiemelkedő erényt sem. 



      A desszertre sajnos már nem futotta a fogyasztói kapacitásból.
      A nem minden esetben teljesült elvárások, apró döccenők dacára azt mondom: az Artesano az ínyencek egyik kedvence lehet és már most ott van az élbolyban. Úgy értem: országos szinten, a legjobbak között. Kívánjunk sikert neki!  

      Dorozsmai Endre

      A szöveg - vélhetően meghúzva - a Demokratában jelent meg.
      Az Artesanoban 2008. november 10-én jártunk.

      Osztályozás
      Atmoszféra: 9
      Kiszolgálás: 10
      Konyha: 9




      Címkék

      100 legjobb kulináris kaland (2) 112 (1) 2014 (1) 2014 legjobb éttermi élményei (1) 2015 legjobb élményei (2) 2016 (1) 2019 kulináris fénypontja (1) 21 (1) 21 - a magyar vendéglő (1) 21 gramm (1) 5-ös halászcsárda (1) 67 (2) 67 étterem (1) 7x7 (1) 90 fok (1) A Csokizó (1) A Főzés tudománya (1) A Gazdánál (1) A Hentes konyhája (2) A Konyha (1) A Konyha - Madách tér (1) A konyhafőnök (1) A legjobb 25 budapesti söröző (1) A magyar bortermelő lelkialkata (1) A Séf utcája (2) A Szász Hordója (1) A száz legjobb fővárosi söröző (1) A Táble (1) A tökéletesség nyomában (1) a vidék legjobb sörözői (1) A2 gasztro caffé (1) A38 (1) Absolut Pho (1) Acapulco (1) Ádám Csaba (2) Ádám József (1) Adamovich Károly (1) Afrikai büfé (1) afrikai harcsa (1) ájult imám (1) Akasztó (1) Akasztói (1) Akasztói halascsárda (5) Alabárdos (2) Alabárdos vendéglő (1) Alcsútdoboz (1) Alessandro Arena (1) Alessio (1) Alexandra kalauz (5) Alföld (1) Algyő (1) Algyői (1) Algyői halászcsárda (2) Alkonyi László (13) All About Street Food (1) all you can eat (1) Allegria (2) Almalomb (1) Almárium (1) Almárium bisztró (1) Almásy kastély (1) Alte post (1) Alulu (1) Amarillo (1) ami szó (1) Ancora (1) Andante (1) Anema e Core (1) Angry Leprechaun Pub (1) Anonym pince (1) Anonymus (1) Anthony Bourdain (2) Antré étterem (1) Anyám tyúkjai (1) Anyukám mondta (5) Apátfalva (1) Apetit bisztró (1) Apetito (1) Apor pizzázó (1) Apponyi kastélyszálló (1) Apropó (1) Aquarium (1) Arad (32) Arad best of (1) Arad legjobb éttermei (3) Arad legjobbjai (1) Arad-hegyalja (1) Aradi Büfé (2) Arany Kaviár (4) Arany Páva (1) Aranyhal (1) Aranykereszt (2) Aranyszarvas (2) Art café (2) art street food (1) Artesano (1) Árvay (1) Árvay János (2) Asia Gourmet Kínai Étterem (1) Astoria (1) aszú (2) Aszú étterem (1) Atakám bisztró (2) Athanasios (1) Atmosphere (1) Áts Károly (2) Avocado (1) Ázsia fűszerbolt (1) ázsiai konyha (2) B Terv (1) B8 (1) Ba Bar (1) Babel (9) Bacchus (1) Bácska (1) Badacsony (1) Bagatell Next (1) Bagatelle étterem (1) Bagolykő (2) Baja (6) bajai halászlé (6) Bajzát Attila (1) BAK Hütte (1) Bakancslista II (1) Bakancslista III (1) Balaton (5) Balatonföldvár (1) Balatonfüred (2) Balatonkenese (1) Balatonszemes (1) Baldaszti's Grand (4) Baldaszti's Kitchen (2) Balga pince (2) Bálint Zoltán (1) Balkezes (1) Balla Géza (19) Baltazár (4) Bálványos (1) Bálványos Resort (1) Bandidos (2) Bandula (1) BaoBao (2) Bar Centro (1) Baracca (4) Baracsi (1) Baracsi halászcsárda (1) Bárdos Sarolta (3) Baricska csárda (2) Barnabás testvér (1) Barta Károly (1) Barta pice (1) Barta Pince (1) Bartók - Reggel. Délben. Este (1) Basa (1) Basa fogadó (2) Basilicus pincészet (1) Bassment (1) Bástya (2) Bástya vendéglő (1) BBQ (1) Bécsi söröző (1) Bécsi szelet vendéglő (1) Beefbar (1) Beefstro (1) Beer Co. (1) Beer Heaven (1) Beer-Bear (1) Beeráló (1) Beeroteka (1) Békéscsaba (8) Békéscsabai Kolbászfesztivál (1) Békésszentandrás (3) Békésszentandrási Kézműves serfőzde (1) Beköszöntő (1) belga sörök (1) Bella Napoli (1) bélszín (1) Béltek (1) Belly food (1) Benedek Péter (3) Benedek pince (1) Benkő Zoltán (2) Berarescu (3) Beregszász (1) Bereta Taproom (1) Bernát Dániel (1) Bernáth Dániel (1) Bernáth József (1) Best Burger In Town (1) best buy (1) Beszálló (1) Beszterce (1) Bezdán (1) BGB (1) Biatorbágy (1) Bibliotheka (3) Bierhaus (1) Bigfoot (1) bikavér (1) Bikavér Borbár (1) Birka csárda (4) Birkás borház (1) Bíró Lajos (6) Bistorant (4) Bistro 1568 (2) Bistro Cochon (1) bisztró (7) Bittera Dóra (4) Bitterfly (1) bivalymozzarella (1) Bivalyos (1) Black Bull Pub (1) Black Cab Burger (2) Black Sheep (1) Black Sheep Retro (1) Blokk BBQ (1) Blöff (1) Bocelli pizzeria (1) Bock (6) Bock bisztró (10) Bock József (4) Bocuse d'Or (2) Boda kisvendéglő (1) Bodega (2) Bodor (1) Bodri halásztanya (1) Bodri pince (1) Bodza bár (1) bogrács (2) Bohémia (2) bolognai szósz (1) Bolyki János (3) Bookta (1) Bor (43) borászat (2) Borászok borásza (1) borbár (14) Borbarát (1) Borbély Tamás (3) Borbíróság (2) Borbistro (1) Borbisztró (1) Bori Mami (1) Borjour Magnum (2) borjúmáj (1) borjúmáj cideres-mustáros mártással (1) Borkalauz (2) Borkonyha (7) borkóstoló (38) Borlabor (2) Bormúzeum (1) Borműhely (1) Borosjenő (1) borozó (9) borozók (1) borral főzni (1) Bors (1) Bors gasztrobár (3) borsátor (2) borszaküzlet (1) Bortársaság (1) Bortér (1) borturizmus (1) Borzont (1) Bott Frigyes (6) Bott Judit (2) Bozóky (1) Bölcső Bar and Food (4) Brandt Loli (1) Brassó (4) Breitenbach pince (2) brew pub (2) brew-pub (2) bridge (1) Brill (2) Brill bisztró (13) Brill csárda (3) Brothers Steak House (1) Brum brum (1) Brunner (1) Bruno és Bruno (1) Brutal bitter (2) Bubba's Water Grill (1) Buborék (1) Buda Gourmet Bistro (1) Budai Gourmet (3) Budakalász (1) Budakeszi (1) Budaőrs (1) Budaőrsi Halpiac (2) Budapest (247) Budapest bisztró (1) Budapest étterem (1) Budapest legjobb sörözői (1) Budapestm reggeliző (1) Buday Péter (1) Buddha bár (1) Buddha Original (1) Bugard's pub (1) Buja disznó(k) (2) Bujdosó pince (2) Bujdosó Székely (1) Bujole (2) Bulgakov (1) Buonissimo (1) Burger and Love (2) Burger Market (1) burger-kritika (1) Burke (1) Business bistro (1) Bussay László (2) Búsuló Juhász (1) Butter (1) büfé (2) Bűvös szakács (2) Cabinet de vin (2) Café 57 (1) Café Bouchon (1) Café Déryné (2) Café Erté (1) Café La Terra (1) Café Manuel Spazio (3) Café Pierrot (5) Café Ponyvaregény (1) Café Provance (1) Camelot (1) Caroussel by Chios (1) Carpaccio (2) Carrousel by Chios (1) Caruso (2) Casa Antinori (3) Casa Bunicii (1) Centrál kávéház (2) cevich (1) Chardonnay (1) Chateau Visz (2) Chef Café (1) Chef! (1) Chianti (2) CineCittá (1) Cirmi (1) Clock pub (1) Club 30 (1) Code7 (2) Colonello (1) Côme de Chérisey (1) Cool Tour Café (1) Copita tapas bár (1) Corinthia Grand Hotel (2) Corner pub (1) Corona da Lorenzo (1) Costes (14) Costes Downtown (2) Covid19 (1) cukrászda (18) cukrászda-kritika (14) Culinaris (3) Curry House (2) Curtea Berarilor (1) Czakó kert (1) Czifra csárda (1) Czifray (2) Csak a jó sör (5) Csak a jó sörök (2) Csákvár (1) Csalogány 26 (6) Csalogány26 (6) Csapody Balázs (1) csárda (9) Csárda a Horgonyhoz (1) csárdakritika (2) Csarnóta (1) Csávossy György (1) Cseh János (1) cseh sörök (1) Csendes M. (1) Csepp a tengerben (1) Cseri pince (1) Csernyik Pince (1) Cserpes István (1) Cserszegtomaj (1) Cserszegtomaji halászcsárda (2) Csiga Café (1) Csíki Grebbelő (1) csíki sör (1) Csíki söröző (1) Csíki söröző - Temesvár (1) Csíkrákos (1) Csíkszentdomokos (1) Csíkszentsimon (1) Csíkszereda (10) Csillagánizs (1) Csillaghegyi megálló (1) Csizmadia András (1) csobánkai sörfőzde (1) csokoládémanufaktúra (1) Csongrád (1) Csongrádi Csaba (2) Csontos György (1) Csopak (4) Csordás Fodor borház (2) csúcs hot dog (1) Csukás Balázs (1) Csuta cukrászda (1) Da Mario (2) Da Pino (2) Dali étterem (1) Dalmatinsky Podrum (1) Damniczki (1) Damniczki András (1) Damniczki cukrászda (1) Dang Mouoi (1) Dang Muoi (1) Dario Checchini (1) Debrecen (7) Deck bistro (1) Dél-Balaton (3) delikát (1) délszláv grill (1) Délvidék (2) Demeter - Apropo (1) Demeter Csaba (8) Demeter Endre (1) Demetervin (2) Demokrata (1) Dereszla (1) Déryné (1) Deszk (2) desszert (1) Desszert Neked (2) desszert.eu (1) Dettó bisztró (2) Déva (1) Dibonis (1) dim sum (1) Dimenzió borászat (1) Dining Guide (12) Dió (1) Diósd (1) dip (1) Disznókő pincészet (1) Divine - Delicia (1) DiVino (1) Dob 3 (1) Doblo (1) Dokk büfé (2) Dóm tér (1) Domaszék (2) Dombi és fiai fogadó (1) Dózsa étterem és panzió (2) dödölle (1) Dörgicse (1) Dr. Csizmadia András (1) Duginics vendéglő (1) Dugonics vendéglő (1) Dula Bence (8) Duna Döner (1) Duna Garden (1) Dunaföldvár (1) Dunagyöngye halászcsárda (1) Dunaújváros (1) Dúzsi (1) Dúzsi Tamás (14) Dzzs! (1) ebédmenű (2) Ebes (1) Éden pálinkaház (1) Eger (12) Egerszalók (1) Egri Bikavér (1) Egri Csillag (1) Egy-Kettő (1) Egykettő (1) Elemózsia (2) Élesztő (1) Eleven (1) Elite Wines (1) Első Mádi Borház (2) Ema del Mar (3) EMI (1) EMI tábor (2) Émile (1) Emlékpont (1) Encs (1) Enigma Kinetic Steam Punk Café (1) Enoteca (5) Enoteca de Savoya (1) Érd (1) Erdély (6) erdélyi ételek (11) erdélyi gasztronómia (1) Erdélyi Napló (2) Érsekcsanádi Halászcsárda (2) ÉS bisztró (2) Esca (1) Esca stúdióétterem (1) Eszterbauer (1) Eszterbauer János (4) Esztergom (5) etnikai vendéglők (1) étterem (498) étteremkritika (504) Éttermek (3) Etyek (1) Etyeki piknik (1) Etyeki pincefesztivál (1) Euphoria (1) Euphoria biergarten (2) Év borásza (2) Év bortermelője (2) Ezüstponty vendéglő (1) Fach bisztró (1) fagylaltozó (1) fajitas (1) falatozó (1) Fannicika pho bár (1) Fantázia lángossütő (1) Farkas Diána (1) fasírt (1) Fasor vendéglő (1) Faszaládé (1) Fat Mo (1) Fatál (1) Fatányéros (1) Fausto (3) Fehér Gábor (2) Fehérszarvas vendéglő (1) Fehértói (1) Fehértói Halászcsárda (5) Feke Zoltán (1) Fekete Antonió (1) Fekete Arany Klub (1) Fekete Béla (5) Fekete Bika (1) fekete kagyló (1) Fekete Korsó (1) Fekete Oszkár (3) Felsőbánya (1) Felvidék (4) Fennsík mártás (1) Fény utcai piac (1) Ferran Adria (1) Fertőrákos (1) festett tőkehal (1) Fiáker (1) Figula Mihály (2) Fijaker (1) Filoxéra (1) fine dining (3) Finomító Kantin (3) Fióka (1) First sörfőzde (1) First söröző (1) Fischer borház (1) fish and chips (3) Flying Bird Tea House (1) fokhagymás csuka (1) Font (1) Font pince (5) Food Revolution (1) Fork (1) Fork - The Restaurant (1) Fortuna (2) Fortuna étterem (1) Fóti Sörfőzde (3) Fóti Zwickl (1) Fölföldi Béla (1) főtt tojás (1) Főzdefesztivál (3) főző-show (1) főzzünk maradékokból (3) Fragment (2) Frank Sándor (2) Frank Zappa (1) Franz Weninger (1) Frei kávézó (2) Frey (1) Fricska (2) Fricska gasztropub (4) FrissHALpiac (1) Frittmann (2) Frittmann János (2) fröccs (2) Fröccsterasz (1) Fruska bisztró (1) Fuchsli (1) Fuji (1) Funky Pho (3) Furmint Február (4) Fusion (2) fúzió (1) Füleky (1) Fülemüle (1) Fülemüle csárda (1) füstölt hal (2) G and D pékség (1) Gabnai Csaba (3) Gábor Imre (1) Gál Attila (1) Gál Tibor (2) Galéria 12 (1) Gallay pince (1) Gálné Dignisz Éva (4) Gambrinus (2) Garabonciás (1) Garam mente (1) Garay János (1) Garibaldi bisztró (1) Garuda indonéz vendéglő (2) Gastrolab (1) gasztro-forradalom (2) gasztro-kocsma (1) gasztro-kocsmák (1) gasztro-pub (1) gasztro-trendek (1) gasztro-vetélkedő (1) gasztroblogok (1) gasztrojazz (1) Gasztronómia 2012 (1) gasztropub (1) gasztrotúra (1) Gault Millau (10) Gault Millau 2014 (3) Gault Millau 2015 (1) Gault Millau 2016 (1) Gedeon söröző (2) Gekkó (1) Geönczeöl Attila (1) Gepárd és űrhajó (2) Gerbeaud (4) Gere Attila (7) Gere Mandula (5) Gerendás (1) Geszler (1) Gesztenyés étterem (1) Géza konyhája (1) Giardino (2) Gizi csárda (2) Gléda étterem (1) Goa Café (1) Gold bisztró (3) gomba (1) Gondűző (2) Gordon Ramsay (1) gourmet-bár (1) Grabanc IPA (1) Graf (2) gravlax (1) Graziano (1) Grenier (1) Gresham (1) griilezett sütőtök (1) Grill to Chill (2) grillezés (1) Grizzly Food and more (1) Gróf Buttler (2) Gundel Károly (1) Gusteau (1) Gusteau élményműhely (2) Gusto (1) Gyenge Zsolt (1) Gyergyószentmiklós (3) Gyilkos tó étterem (1) Gyímesközéplok (1) Gyomaendrőd (1) gyoza (1) Gyöngyös (2) Gyöngyöspata (1) Gyöngyöstarján (1) Györgykovács Imre (3) Győrújbarát (1) Gyradiko (2) gyros (5) Gyula (19) Háda Imre (1) Hadik kávéház (1) Hagya Márk (1) Hagyomány és evolúció (1) Hajdószoboszló (2) Hajdújárás (1) hal (1) Halászbástya (1) Halászbástya étterem (2) Halászcsárda (5) halászlé (9) halbár (1) halbisztró (1) halétterem (3) Halkakas (2) Halmai Csaba (1) Halműhely (1) Halműhely 2.0 (1) halsütő (1) haltatár (1) haltepertő (10) halvendéglő (2) hamburger (15) hamisítás (1) Hamvas Béla (1) Hanoi Pho Bistro (1) Harcsafészek (1) Hargita-fürdő (2) Harmopan bisztró (1) Három Szív (1) Hathi (2) Hatolyka (1) Haxen bajor királyi sörház (2) Hazai kézműves finomságok (1) Házi/Állat (1) HB söröző (1) HBH söröző (1) Hedon (1) Hedon söröző (1) Hedonist restaurant (1) Hegedüs Kálmán (1) Hegedüs Péter (1) Hegybíró bora (1) Hegyeshalom (1) Hegyköz-Ér Panzió és Étterem (1) Hegyközszáldobágy (1) Hegyközszentmiklós (1) Hegyvidék üzletközpont (3) Heimann (2) Heimann Zoltán (3) Hello Sári! (1) Hellohal (2) Henry Belga Söröző (1) Hernyák Laci (2) Heston Blumenthal (2) hétköznapi déli menü (1) Hévíz (1) High Note Sky bar (2) Hírös Napok (1) Hirschr ház (1) Hlatky-Schlichter Hubert (1) Hódmezővásárhely (3) Hodosi cukrászda (1) Hold utcai Vásárcsarnok (5) Holsten söröző az Oroszlánhoz (1) Hopfanatic (8) Hoppá (1) Hoptop (1) Horizont (1) Hortobágyi csárda (1) Horváth Csaba (1) Horváth Kisvendéglő (1) Horváth Tamás (1) Hosszúhetény (1) hot dog luxuskivitelben (1) Hotel Délibáb (1) Hrabal (2) Hun tanya (1) húsgolyó (1) Húsmegálló (1) Huszár Krisztián (2) Ida néni (1) If (1) IF kávézó (2) ifj. Kamocsay Ákos (1) Igazi Csíki Sör (2) Igazi Olíva (1) Így főznek a borászok (1) Ikon (6) Ikon étterem (3) Il Chef (1) Il Padrino (1) Il Panificio Basilico (2) Imi bisztrója (3) Imola udvarház (2) In Vino Veritas (1) indiai (2) Indivino (1) Innio (3) Insieme (1) interjú (3) Intermezzo (1) Intim étterem (1) InVitro (1) ínyencbolt (3) IPA (1) Ipacs Szabó István (1) Irene (1) Isabel Legeron (2) István borház (1) ITee café (1) Jack's burger (2) Jackfall bormanufaktúra (1) Jáhni László (1) Jakabszállás (1) Jalapeno (1) Jalecz Lajos (1) Jancis Robinson (1) Jani Lacikonyha (2) Janis Pub (1) Jánosiék (1) japán (1) Járdovány (1) Jásdi István (1) Jazz bisztró (4) Jazz Café (1) Jekl Béla (3) Jetty Choco (1) Jobb mint otthon (1) Joel Robuchon (1) joghurtmártás (1) Johann Bruttler (1) John Bull Pub (1) John Mayall (1) John's Pub (1) Jókai bisztró (1) Jókai cukrászda (1) Jónás a bálnában (2) Jorgosz (1) Josper (1) Joy's Pub (1) Juhász Testvérek (1) Juhász Tibor (1) juhok (1) juhtúró (1) Jurta kocsma (1) K&K bistro (1) K9 (1) Kaba Gábor (1) Kadarka (1) Kadarka borbár (3) Kaja tanya (2) Kakas vendéglő (1) Káli Art Inn (3) Kalmár Gergő (1) Kaló Imre (4) Kalocsa (1) Kalocsai Zoltán (1) Kaltenecker (1) Kami kisvendéglője (1) Kanczler András (1) Kandalló (6) kannás bor (1) Kanpay Izakaya (2) Kapca bisztró (1) Kapu (1) Kárásztelek (1) Karner Gábor (6) Kárpátalja (1) Kárpátia (2) Kárpátia borház (1) kártya (1) Kassa (1) Kastély (1) Kastély étterem (1) Kastély kávézó (1) kávézó (6) kávézók (1) Kaviár (1) Kazinczy utca (1) Kecskemét (11) Kecskeméti csárda (1) Kecskeméti Krisztián (1) kedvező árak (1) KEG Sörművház (1) Kéhli vendéglő (1) Kékfrankos étterem (1) Kelet (1) Keleti Waiting Room (1) Kelly's Food (1) Kepi söröző (1) Kerekes Sándor (3) Kereskedőház (2) Kerkaborum (1) Kerkyara (1) Kerkyra (1) Kertvárosi kisvendéglő (1) keserű gomba (1) Keserű méz (1) Keszegsütő (1) Keszthely (3) Kézdivásárhely (4) kézműves bor (2) Kézműves Borok Háza (1) kézműves csokoládé (1) kézműves hamburger (7) Kézműves magyar ízek vására (1) kézműves sör (41) kézműves sörfőzde (1) kézműves söröző (3) kézművs söröző (1) KF (1) Kicsi San (1) KicsiZso (1) kifőzde (3) Kígyósi (2) kínai konyha (2) Kiosk (1) Kis magyar szakácskönyv (1) Kisbuda Gyöngye (1) Kiscuki (1) Kishúsom (1) Kisiratos (2) Kisködmön (3) Kiskőrös (2) Kiskőrössy 2.0 (1) Kismaros (1) Kispiac (2) Kispipa (1) Kispityér vendéglő (1) Kiss Balázs (1) Kiss család (1) Kiss János (1) Kiss Tamás (1) Kissbende (2) Kistelek (1) Kistücsök (18) Kisvendéglő a Hargitához (4) Klassz bisztró (1) Klausenburger söröző (1) Klauzál téri vásárcsarnok (1) Klings (1) Knossos (1) KNRDY (1) Knyihár Mihály (1) Koccintó bár (1) Koch Csaba (1) kocsma (65) kocsma kocsmakritika (1) kocsma-kritika (3) kocsmakritika (63) Kogart (1) kolbász (3) Kolonics (1) Kolonics Károly (2) Kolorbár (1) Kolozsvár (9) Kolozsvár legjobb éttermei (4) Komachi (1) Komáromszentpéter (1) Komló és tehén (1) kommunikáció (1) Kondorosi csárda (1) Konyári János (14) Kopár (2) Kopaszi gát (1) Korall (1) Korhely Daloda és Faloda (1) korhelyleves (2) Koriander vendéglő (1) Korona étterem (2) Korzó étterem (1) Korzó Pub (1) Kovács Adorján (1) Kovács Kristóf (1) Kovács László (1) Kovács Nimród (1) Kovács Sándor (1) Könyvbár (2) könyvbemutató (1) Köpcös (2) Kőszeg (1) Kővári Gergő (2) Köz'Pont (1) középkori vendéglő (1) Központ bisztró (1) kraft sör (5) kraft sörfesztivál (1) Krauss (1) Kreinbacher (3) Kristinus (1) Kristinus borház (1) Krizia (1) Krúdy Gyula (1) Kukorica csárda (1) Kulináris charta (2) kultúrkocsma (3) Kupak (3) Küküllő söröző (1) külhoni (1) Különleges sörök boltja (3) Külvárosi kávéház (2) Kürti István (1) Kürtös ételbár (1) Kürtős kalács (1) Kvassay Levente (1) Kyoto (2) Kyros (1) Kyros Gyros (2) L'Enoteca (1) La Calul Alb (1) La Delizia (1) La Piazetta (1) La Pizza Napoletana (1) La Strada (1) La Vela (1) Labor bistro (1) Laci csárda (1) LaciKonyha (8) LaciPecsenye (1) Laczkó Ottó (1) Lakatos Műhely (1) Lakitelek (2) lampredotto (1) Lánchíd söröző (1) Lángos (2) Largos (1) Larus (1) Larus központ (1) Látóképi Csárda (2) Laurus (2) lazac (2) Le Bourbon (1) Le Meridien (1) Le Petit bistrot (1) lecsó (1) Léder Zoltán (2) Legenda sörfőzde (5) Legenda söröző (1) Legfelső Beeróság (1) Legjobb budapesti sörözők (1) Legjobb halászcsárdák (1) legjobb hamburgerezők (3) Legjobb magyar kézműves sörök (2) legjobb sörözők (1) Légli Géza (1) Légli Ottó (5) legrosszabb hamburgerezők (1) Léhűtő (2) Lelovits Tamás (1) Lénárd András (2) lengyel tojás (1) Leon (2) Lera's Food (1) Leves (2) liba (1) Libamájfesztivál (2) Libanoni étterem (1) Lido étterem (1) Liget vendéglő (1) Linbrunn (2) Liquid Rock (1) Liquor store (1) Litauszki Zsolt (2) Lithauszki (2) Lithauszki Zsolt (2) Little Hanoi 2 (1) Little John (1) Livada (2) Lobogó (1) Locanda del Corso (2) Loja étterem (1) Lolita desserts (1) Losonci Bálint (4) Losonci tér (1) Lou lou (1) Loulou (2) Lőrincz György (3) Lőrincz György séf (1) Lövőház utca (1) Ludányi András (5) Ludwig - Mentesi (1) Luka Enikő (1) Lunchbox (2) luxuskocsma (1) Macsinka János (1) Macska kávéház (1) Mád (2) Madame Noi (1) Madarasi Hargita (2) Madarasi menedékház (2) Made In China (1) Mádi Kör (1) Mádi Kúria (1) Mádi Udvarház (2) Magnifico (1) magyar bor (1) Magyar Borakadémia (3) Magyar Borok Háza (1) magyar csárdák (1) magyar kézműves sörök (14) magyar street food (2) magyar vendéglátás (1) Magyarkanizsa (1) Magyarország (1) Magyarság Háza Kávézó (1) Majoros birtok (1) Majtényi Présház (3) Mák (7) Mák bisztró (6) Makó (3) Mákvirág Pince (1) Maláta (1) Malatinszky (1) Malatinszky borterasz (1) Malatinszky Csaba (1) Maligán (5) Malom étterem (1) Mandarin (1) Mandula (2) mangalicakolbász (1) Mango (1) Manna (1) Mannatural (1) Manuel étterem (1) Manufaktura (1) maradékfelhasználás (1) Marco Pierre White (1) Márga bisztró (1) Márgál (2) Margit utca 9 (1) Marin and Friends (1) Marosvásárhely (4) mártogatós (1) Marton nap (1) márványsajt (1) Massimo (2) Maszek (1) Mátészalka (1) Mátrai Tőkések (1) Matrjoska (1) Matrjoska bisztró (2) Maul pince (1) Maurer Oszkár (9) Maurus (1) Mauthner Zsófia (1) Mautner Zsófia (1) Meat Boutique (1) Meat Busters (1) Meatic (3) Meatology 2.0 (1) medvehagyma (1) Melecsky Tibor (1) Melody pizzéria (1) Ménes (4) Ménesi borvidék (1) menta (1) Menta terasz (1) Mercy étterem (1) Merfelsz pince (2) Merlot étterem (1) Mészár-steak (1) Mészáros Gabriella (7) Mészáros Pál (3) Metro (1) Metzger László (2) Mézeskalácsosház (1) Mezőzombor (1) MGE (7) MGM Bástya étterem (1) Michel Rocha Vieira (1) Michelangelo (1) michelin csillag (6) Micul San (1) Mihályi desszertszalon (1) Mihályi László (1) Miklós Csabi (3) miklóscsabi (2) Miles Davis (1) Mili Gastronomie (1) Milky Way (1) Millenium Da Pippo (1) Millenium Pub (1) Mini (1) minőségi bor (1) minőségi sör (1) Mirage étterem (1) Misik Endre (2) Miska vendéglő (2) Miskolc (1) Misto (2) MNGSZ (1) mnőségi bor (1) Moara cu noroc (1) Módszertani kabinet (1) Mogyorósi Gábor (1) Mohács (1) Mohácsi halászcsárda (2) Móka kávézó (1) Molnár B. Tamás (11) Molnár Imre (1) Molnár János (1) Molnár Pince (1) Molnár Tamás (1) Momotaro (1) Mondial du Rosé (1) Monk's bistro (1) Monster street food and grill (1) Montenegroi Gurman (4) Monyó Café (5) Monyó Serfőzde (4) Mór (3) Móres bárkonyha (1) Mossellen Belga Söröző és Étterem (1) Moszkva (1) Munkács (1) muszaka (3) Műkedvelő Hedonista (1) Művészbejáró (1) Na és? bár (1) Nádas Csárda (1) Nádas vendéglő (1) Nádor étterem (1) Nagy Levin (1) Nagy Péter (1) Nagy-Magyarország fogadó (2) Nagybánya (3) Nagylapos (2) Nagyszalonta (2) Nagyszeben (1) Nagyvárad (8) Nagyvárad legjobb éttermei (3) Nagyvásár tér (1) Náncsi néni vendéglője (2) Napfény műterem (1) Napfényes étterem (1) Napoli (1) nápolyi pizza (2) narancssaláta (1) Nefrit (1) Neked csak Dezső (1) Nem süti (1) Németh Antal (3) Németh János (1) Némó (1) Nemo fish and chips and salad bar (1) Nikosz Taverna (1) Nissara's (1) No 1 (1) No 1 bisztró (2) No Waste bisztró (1) No. 1 (1) No.1 bisztró (1) Nobu (4) Nohoplimit (5) Nolio (1) Nostry Gastronomy (1) Nu bisztró (2) Nyakas pince (8) nyers hal (1) Nyilván IPA (1) Nyíregyháza (3) Nyolcas Ádám (1) Oban (1) Óbecse (1) Óbuda (2) Óceán bár (1) OGGI (2) Ogre bácsi (1) Ogre söre (1) Oláh István (1) olasz (1) olasz étterem (9) Old Lisbon (1) Old Man's (1) Oldies (1) Olimpia (13) Olíva (2) Olíva bisztró (1) olívaolaj (1) Olivo bisztró (1) Olympia (1) OMU (2) One More Beer (1) Onyx (20) Ópálos (1) Opperheim (1) Opus Jazz Club (1) Ópusztaszer (1) Orbán Ferenc (1) Orosháza (1) Orosz Gábor (1) Orosz Gábor Pincészete (1) Oroszlános borvendéglő (2) Orsolya pince (4) Ostoros - Novaj (1) osztriga (2) Oszvald Lajos (1) Oszvald Lajos Pincészete (1) Ózon szálló (1) Öcsi és Fuszek (1) önkiszolgáló (1) Öreg Kőrössy (1) Öreg Kőrössy Halászcsárda (4) Öreg Pákász (1) Öreg Tanyacsárda (2) Öreg tó vendéglő (1) Ős Kaján (1) Őshonos Delikát (1) Őszy Tóth Gábriel (1) Öttömös (1) pacal (2) pacalpörkölt (2) Pacsirta étterem (1) Pad Thai (3) padlizsán (4) padlizsánkrém (5) Padron tapas bár (2) Paks (1) Paksi Gasztroblues (1) Paksi halászcsárda (1) palacsinta (1) Paletta (1) Pali bácsi finomságai (1) Palics (1) pálinka (2) Pálinka patika (1) Pálinkaház (1) Pálinkamanufaktúra (1) Pálma (1) Palotai Csaba (3) Pampetrics borkereskedés (1) Pandzsáb tandoori (1) pangasius (1) Panificio Il Basilico (1) Pannon Bormíves Céh (1) Pannonhalma (2) Pántlika bisztró (1) Pántlika porta (1) Pantry brunch and café (1) Papa Razzi (1) Paprika csárda (2) paprikás (1) paradicsomleves (1) Parajd (1) Parcsetich Ernő (1) Park hotel (1) Párkány (1) Partium (1) Pasaj (1) Pastor pince (1) Pastrami (2) Pásztor Csárda (3) Pásztor csárda Szombathely (1) Patak vendéglő (1) Pataki cukrászda (2) Pataki Péter (2) Pataky István (1) Pataky Péter (1) Patrióta (2) Paulo András (1) Pécs (4) Pein Ádám (3) pékség (2) Pendits pince (1) Pepper (1) Pepper Steak and Shake (1) Peppers! (1) Pescada (1) Pest-Buda (3) Pesti Burger és Bár (2) Pesti István (2) pesto (1) Pethő Balázs (1) Pethő étterem (1) Pethő vendéglő (1) Petróczi csárda (1) Petrus (2) Petry (1) pho (6) Piac bisztró (1) Piac42 (1) piaci étkezés (1) Picasso (3) Pig 37 Blitz Grill (2) Pilvax (2) pincészet (1) Pintér Katalin (1) Pintxo (1) Pipacs (1) Pipacs étterem (1) Piricske (1) Pista bácsi borozója (1) Pivo (3) Pivohalle (1) pizza (6) Pizza drive (1) Pizza e pasta (1) Pizza sarok (1) pizzázó (1) pizzéria (4) Platán (1) Plaza hotel (1) Plebs Craft and Crust (1) pljeszkavica (1) Pócz pince (1) Pod Nebom (1) Pók Tamás (1) Polapola (1) Polgár Zoltán (3) Pollok László (1) Pomo D'Oro (2) Popcorn (1) Poroszló (1) Portofino étterem (1) Portum (1) Posta pince (1) Potyka csárda (1) Pozsony (1) pörkölt (1) Prágai tavasz (1) Prantner Ferenc (1) Prato (1) Prímás pince (1) Prime Steak House (1) Pronto (1) puliszka (1) pulled pork (1) Puskás Hotel Étterme (1) Pünkösdi Bortúra (1) Qtaro (1) Quan Hoa Sen (1) Rákóczi tér (1) rakott krumpli (1) ramen (2) Ramenka (2) rántott hús (1) ras el hanout (1) Ráspi (5) Ráspi étterem (1) raw vegán (2) recenzió (1) recept (15) Reciproc (4) Recsk (1) reggeli (1) reggeliző (4) Reliva (2) Rendelő bisztró (1) Renegade (1) Repülő Puli (1) ReStage (1) rétes (1) Retro (2) Rév csárda (1) Rézangyal (1) Rezi György (1) Rézi néni szakácskönyve (1) Rézkakas (2) Rickshaw (2) Ring Café (1) Riso (1) Ristorante al Duomo (1) Riviere (1) Rivo (2) Rízmajer József (1) Rízmajer söröző (1) Robert Parker (1) Rock Café (1) rock-kocsma (2) Rod (2) Rohály Gábor (3) rókagomba (2) rókagombatokány (2) rokfort (1) romkocsma (4) ropogósra sült sneci (1) Rosalia (1) rosé (2) Rosenstein Róbert (1) Rosenstein vendéglő (1) rost (1) roston sütés (1) Róth Zoltán (4) Rothbeer (2) RoVinHud (2) Royalsekt (1) Rozmaring (1) Rózsa söröző (1) Rózsa vendéglő (1) Rózsakert vendéglő (1) Rózsavölgyi csokoládé (1) Rozsdás Pelikán (1) RTL klub (1) Rubin (1) Rudits Károly (2) Ruppert pince (1) Ruprecht László (1) Rustika (1) sajt (1) sajtófogadás (1) Salon (1) Salon Gourmet (1) Salt and Pepper (3) Salvator (2) Samsara (1) San Genaro (1) Sanzon (1) Sanzon étterem (1) Sáo pho bár (1) Sárga borház (1) Sarki Fűszeres (1) Sárközi Ákos (2) Sárközy Ákos (1) Sarokház étterem (1) Sasu Csárda (1) Sauska48 (1) Sax borbár (1) Schieber pince (1) Schieszl vendéglő (1) Schmak András (3) Schwabenhaus (1) Seafood (2) Seasons (1) Seasons Wine Bar (1) Sedo (1) Segal Viktor (1) Semmi extra (1) Sepsiszentgyörgy (6) Sepsiszerntgyörgy (1) Shiraz étterem (1) Sike Tamás (7) siller (1) Simcoe (1) Skanzen (2) Slow Foodiez (1) Smooth (1) sneci (1) Sobri Halászcsárda (2) Societe (1) Société (1) Soltvadkert (1) Solus (1) Sólyomkő vendéglő (1) Somló (2) sonka (1) Sonkaarcok (1) Sophie brasserie (1) Sopron (2) Soroksár (1) Sóstói csárda (1) Sótartó (3) Soup Culture (1) Soup R (1) Söptei étterem (1) sör (1) sörbár (1) sörbisztró (1) sörbúvár (2) Sörfőzők Udvara (1) sörkorcsolya (1) sörkóstoló (1) Sörkönyv (1) Sörmanufaktúra (2) Sörök háza (1) söröző (13) sörözők (1) Sörpince (1) sörtoplista (1) sörverseny (1) spagetti (1) speciality coffee (1) Spiegelberg István (3) Spíler (4) Spíler Shanghai (2) Spiritus Primus Pálinka (1) Splash (1) Spoon - Kőröspart (1) Spoon – Lotus center (2) Spritz (1) St. Petrus Vini (1) Stand (1) Stand bisztró (2) Stand étterem (1) Stand25 (1) steak (3) steak house (3) Strand (1) Strand - Békavár étterem (1) strandbisztró (1) street food (25) Street Food Show (2) Stüszi Vadász (1) Súgó (1) Sugovica Halászcsárda (2) sunday brunch (1) sushi (3) Sushi Ya (1) süllő (1) sült pisztráng (1) Sümeg (1) Sütő Zsolt (1) svédasztal (1) szabad tűz (1) Szabadfi Szabolcs (1) Szabó Dezső utca (1) Szakkör (2) Szaletly (1) szamorodni (1) Szamos vendéglő (2) Szárcsa étterem (1) Szarka Pince (1) Szarvas Vendéglő (2) szarvasgomba (1) Szarvasi Sörmester (1) Szászi Endre (1) Szászrégen (1) Szatmári pince (1) Szatmárnémeti (1) Széchenyi tér (1) Széchenyi vendéglő (1) Szecskő Tamás (3) Szeged (34) Szeged környéke (1) Szegedi halászcsárda (2) szegedi halbisztró (1) Szegzárd (1) Szegzárdi bordal (1) székely csúcsétterem (1) Székely Fogadó (1) székely gasztronómia (1) székely konyha (1) Székely Tanya (1) Székelyföld (4) székelyföld legjobb éttermei (1) Székelykapu (1) Székelykő Kúria (1) Székelytanya csárda (1) Székelyudvarhely (4) Székesfehérvár (3) Szekfű Gyula (1) Szekszárd (10) Szeleshát (2) Szélkakas (1) Széll Tamás (3) Szent András sörfőzde (1) Szent Andrea (1) Szent Andrea borbár (1) Szent Benedek Pincészet (1) Szent Gaál Pincészet (1) Szent Gellért borház (2) Szent Gellért Söröző (1) Szent György Vendéglő (1) Szent Jupát (1) Szent Korona cukrászda (1) Szent Orbán Vendéglő (3) Szentegyháza (1) Szentendre (3) Szentesi József (2) Szentgotthárd (1) Szentpéteri pince (2) Szép Ilona (2) Szép Ilonka Csárda (1) Szépasszony völgy (1) Szepsy (2) Szepsy István (11) Szeráj (1) Szerb vendéglő (1) Szeremley Huba (3) Szerémség (1) Szerencsemalom (1) Szeri csárda (1) Szervusz bisztró (1) Szeszmenhely (1) Szikler Ervin Walter (2) Szimpla kávézó (1) Szimpla piac (1) Szó (1) Szombathely (3) Szováta (3) Szovátai halászcsárda (1) Szőke Mátyás (2) Szőllősi Mihály (1) Szövérdfi Zoltán (1) Szulló Szabina (1) Szűcsi (1) szürkemarhakolbász (1) Tábla (1) Taco Loco (1) Taiwan (1) Takács Lajos (7) Takler (1) Takler ferenc (1) Tálas László (1) tálcatologatós (1) Tállya (1) Tama (1) Tama étterem (1) Táncoló Medve (1) Tanti (3) Tántorgó Paripa (1) tapas (1) tapas bár (3) Tapassio (1) Taproom (1) Tarcal (2) tarja (1) tárkonyos levesek (1) Tarnóczi Zoltán (1) tarokk (1) Tarpa kft (1) Tasting Table (1) Tata (2) tatárbifsztek (2) Taumi (1) Taverna (2) Taverna Flórián (1) távol-keleti konyha (2) Távoli Galaxis (4) teázó (1) Teddy Beer (1) Telegdy ház (1) Temesvár (42) Temesvár legjobb éttermei (2) Temesvár legjobb sörözői (1) temesvári sör (2) tengeri herkentyűk (2) Tenkes Csárda (7) Tenyő (1) Terazza (1) Tercsi József (1) termelői piac (1) természethű borok (2) Terminál (3) Terracotta (1) Terroir Club (2) Terrra Hungarica (1) Terv presszó (1) Tetrabit (1) Textúra (1) thai (1) Thai Chili Wok Bar (1) Thai vendéglő (2) The Big Fish (2) The Butcher's Kitchen (1) The Dome (1) The Hub (2) Thumerrer Vilmos (1) Tiffán Ede (4) Tiffán Zsolt (1) Tigris (1) Tigris étterem (1) Tiltott Csíki Sör (1) Tio Felipe (1) tiramisu (1) Tisza part (1) Tiszaújlak (1) Tiszavirág (4) To Chefs (3) tócsni (1) tojáspaprikás (1) tojáspörkölt (1) Tokaj (4) Tokaj Disznókő (1) Tokaj Hétszőlő (1) Tokaj Nobilis (3) Tokaj Reneszánsz (1) Tokaji Bormívelők Társasága (1) Tokaji borvidék (1) Tokaji Kereskedőház (1) Tom Yum (1) tonhal (2) TOP 10 Arad (1) TOP 10 Székelyföld (1) TOP 100 (2) Top 100 söröző (1) toplista (1) Topolya (1) Torkos csütörtök (4) Torkos csütörtök 2014 (4) Tornai (1) Torockó (2) Torockószentgyörgy (1) Tortuga (2) Tosca (1) toszkán pacal (1) Tóth Ferenc (1) Tóth kocsma (1) Tőkés társak (2) töltike (1) Töltő (1) töltött szőlőlevél (1) töltött tojás (1) Törley (1) Török étterem (1) Tőserdei pálinkaház (1) Trance (1) Trattoria La Coppola (1) Trattoria Toscana (1) Tringa pince (1) TriplaX (1) Trófea (2) Tulipán borozó és könyvesbolt (34) turbolya (1) Turcsek Orsolya (1) túrókrém (1) Tusnádfürdő (4) Tusványos (2) Tüköry (1) Tüske pince (1) Tűzkő birtok (3) U 26 (1) Udvarház (1) új hullámos cukrászda (1) új hullámos kávé (1) újbor (1) Újkígyós (1) Újpest (1) Up and down (1) Urban Tiger (1) Üvegtigris hamburger büfé (1) Vabrik pince (1) Vaccarini (1) Váci desszertszalon (1) vadvízi hal (1) valenciai saláta (1) Vámos Attila (4) Vámosgálfalva (1) Vándor székely (2) Vándor Tanya (1) Vár a Speiz (1) Várdomb (1) Varga Csárda (1) Varga Gábor (3) Varga György (1) vargánya (1) Várkonyi bisztró (1) Várvédő Kinga (1) Várvédő Levente (1) Vasmacska (1) Vegacity (1) vegán (4) Vegan Time (2) vegetariánus (2) vendéglátói arcátlanság (1) vendéglő (20) Vendéglő a Régi Hídhoz (3) vendéglőkritika (1) Véndió (1) Veritas étterem (1) Veszely csárda (1) Veszprém (2) Vesztergombi (1) Vesztergombi Ferenc (2) Vétek György (1) Via (2) Via étterem (2) Via Napoli (1) Via29 (2) Viator étterem (1) Vida (1) Vida Péter (1) vidéki (1) vietnámi (1) vietnámi konyha (1) Víg bakter (1) Víg kalmár (3) Vígmolnár csárda (1) Viharsarki sernevelde (1) Viktória panzió (1) világevő (1) Villa Bagatelle (1) Villa Sandhal (1) Villány (11) Vince (3) Vince 2011 (1) Vince 2012 (2) Vince 2014 (2) VinCE 2015 (1) VinCE Wine Show (3) VinCE Wine Show 2016 (1) Vincent (1) Vincze Béla (3) Viniloteca (2) Vinopolis (1) Vinoport (1) Vintage (1) Vinto (2) Vitorlás bisztró (1) Vitus (1) Vizafogó (1) vizeletszagú tintahal (1) vodka (1) Vörös Homár (2) Vura Vinotéka (1) Vylyan (3) W35 (1) Walter vendéglő (6) Wang (1) Wang étterme (1) Wang mester (2) Wasabi (1) White Hops (3) Wine Guy (1) Wine Princess (1) Winstons (1) Wossala Rozina (1) WSET (1) Wunder sörművek (1) Wunderlich Alajos (1) Yes (1) Yuji Katagi (1) Zai (1) zakuszka (2) Zalaegerszeg (1) Zangio (1) Zazie (2) Zazzi (2) Zengő (1) Zetelaka (1) Zila (1) Zila kávéház (2) Zip's (1) Zip's brewhouse (2) Zips (1) Zombor (2) Zona (3) Zorba (1) Zöld Pecsét (2) zöldségkrémleves (1) Zuppa (1) Zwack (1) Zsálya bisztró (1) Zselicvad (1) Zsidai Roy (2) zsidó tojás (1) Zsigmond Gábor (1)